Annonce med reklamelinks | Spil ansvarligt | stopspillet.dk | rofus.nu | 18+

Øvede

Vigtigheden af at slå slutoddsene

En hyppig misforståelse omkring spil på odds-markedet er, at det i sidste ende handler om resultatet af individuelle kampe. For at blive en succesfuld spiller på odds-markedet er det ikke nok med individuelle bets, du skal finde bets med positive værdier og slå oddsene over en længere tidsperiode.

Beating The Closing Odds

Vigtigheden af at slå slutoddsene

Den følgende tekst forklarer vigtigheden af at slå oddsene i længden og også et par vigtige koncepter, der relaterer til emnet.

  • Startodds & slutodds
  • Oddsbevægelser
  • Massernes visdom
  • Forventet værdi
  • Åbningsodds & lukkeodds

Startodds & slutodds

Når en bookmaker frigiver odds, hedder det startodds. Startoddsene er baseret på bettingfirmaets analyse af tidligere statistikker og andre faktorer, såsom skader, match-forbud og lignende. Startoddsene matcher sjældent den faktiske sandsynlighed for resultatet af kampen, da bettingfirmaerne ofter mangler informationer, der dukker op i tiden mellem, at oddsene bliver frigivet, og kampen starter. Bettingfirmaet vil ofte frigive oddsene en uge før kampstart. Der kan ske meget på en uge, hvilket betyder, at bettingfirmaet bliver nødsaget til at justere deres odds i takt med, at de modtager ny information samt med et øje på, hvordan markedet reagerer.

Lukkeoddsene er baseret på, hvordan markedet har reageret på alle de nye informationer og statistikker om holdet, der er blevet tilgængelig i tidsrummet mellem, at de originale odds blev frigivet og kampstart.

De odds, der bliver tilbudt af et bettingfirma, lige inden kampen starter, kaldes lukkeodds. Lukkeoddsene er baseret på, hvordan markedet har reageret på alle de nye informationer og statistikker om holdet, der er blevet tilgængelig i tidsrummet mellem, at de originale odds blev frigivet og kampstart. Det er årsagen til, at lukkeodds er væsentligt bedre researchede og nøjagtige sammenlignet med startodds. Lukkeodds hos store bettingfirmaer som Pinnacle og Betfair har vist, at de er ret gode indikatorer på, hvordan det faktiske resultat af en kamp bliver.

Eksempel:

Rafael Nadal skal møde Roger Federer i en Grand Slam-finale. Startoddsene bliver frigivet fem dage før kampstart og ligger på 1.80 for Nadal og 2.10 for Federer. I løbet af de fem dage får Nadal problemer med knæet. En information, der ikke var tilgængelig, da bettingfirmaet frigav startoddsene. Nadals knæproblemer reducerer hans chancer for at vinde kampen, og lukkeoddsene, da kampen begynder, er 2.20 for Nadal og 1.90 for Federer.

Oddsbevægelser

Oddsbevægelser handler, tro det eller lad være, om, hvordan oddsene bevæger sig i tidsrummet fra, at de bliver frigivet, til kampen starter. At kunne følge oddsbevægelserne og analysere betydningen af specifikke bevægelser er en vigtig kompetence, hvis du vil have succes som spiller på oddsmarkedet. Oddsbevægelser bliver justeret af bettingfirmaerne, alt afhængigt af hvordan markedets bets bliver placeret, så de ikke står for sårbåre over for potentielle udfald. Med andre ord: Er der mange penge på den ene side, vil oddsene blive droppet på den side og løftet over til den anden side for at “udglatte” pengemængden.

Skulle et bettingfirma af en eller anden grund tilbyde dårligt vurderede startodds, vil de blive justeret af spillerne, indtil oddsene har den rette markedsværdi. Hvis du placerer et spil med startoddsene, kan du følge oddsbevægelserne fra dit oprindelige spil til lukkeoddsene for at få en forståelse for, hvor korrekt dit bet var. Forholdet mellem de odds, du har spillet på, og lukkeoddsene er en god indikator på din forventede indtjening, også kaldet forventet værdi

Massernes visdom

At lukkeoddsene er mere nøjagtige end startoddsene, handler om, at det er markedet, der afgør lukkeoddsene. Derfor har markedet en bedre viden end det firma, der sætter oddsene, har i åbningsfasen. Konceptet “massernes visdom” kan let forklares med, at masserne vil være tættere på det korrekte resultat end en enkelt eksperts gæt.

Jo større markedet er, desto større sandsynlighed er der for, at lukkeoddsene er korrekte, og det er derfor, at det er sværere at holde bundlinjen sort på de større oddsmarkeder.

Når det så er sagt, er det vigtigere at slå de afsluttende odds på et stort marked, såsom Premier League eller NHL, end at slå de afsluttende odds på eksempelvis gulvhockey. Eftersom markedet for gulvhockey er meget småt, med lav omsætning og lave begrænsninger, vil masserne og de store spillere ikke være interesserede i det specifikke marked. Hvis du imidlertid spiller på en liga som Premier League, spiller du mod det største marked og de største spillere i branchen. Betting handler ikke kun om at slå bettingfirmaernes marginer, det handler også om at slå markedet.

Forventet værdi

Den forventede værdi er den gennemsnitlige forventede omsætning for hvert bet. Den forventede værdi er et vigtigt emne inden for sandsynlighedsteori og kan bedst beskrives som den mængde, du vinder eller taber, på gentagne, uendelige hændelser, der involverer held. Har du en positiv eller negativ forventet værdi? Dette er et spørgsmål, der kan afgøre, om du i sidste ende er en af de spillere, der vinder eller taber. En nem måde at få en bedre forståelse af en forventet værdi på sker ved den klassiske metode “plat eller krone”.

Med antagelsen af du har en 50% chance for enten at slå plat eller krone, har du brug for odds højere end 2.00 for at få en positiv forventet værdi. Hvis du better på et møntkast med odds under 2.00, har du negativ forventet værdi.

Havde du nu odds på 2.10, ville du have en positiv forventning til dit bet. Så for hver 10€, du investerer, kan du forvente 50 cent i gevinst. Når det så er sagt, betyder det ikke, at alle bets resulterer i gevinst. Efter 50 møntkast kan du sagtens være bagud, selvom du havde et positivt forventet resultat. Men i længden, lad os sige efter 1000 møntkast, vil du højst sandsynligt ende med sort bundlinje, fordi din forventede værdi var positiv.

At beregne den forventede værdi af en kamp:

For at beregne den forventede værdi af en kamp kan du holde det lidt enkelt med denne formel. Du skal kende oddsene for et udfald og beregne dets sandsynlighed. Det er let gjort ved at dividere 1 med oddsene. Hvis oddsene er 2.20, er sandsynligheden 45%. 1/2.20 = 0,45 = 45 %.

Formel til beregning af forventet værdi af en kamp:

(Sandsynlighed for at vinde) x (Vundet beløb per bet) – (Sandsynlighed for at tabe) x (Tabt beløb per bet)

Eksempel:

Du har overvejet at spille på, at Sunderland vinder i Chelsea. Oddsene er 1.20 for, at Chelsea vinder, 6.50 for uafgjort og 17.00 for, at Sunderland vinder. Et bet på 50€ på Sunderland, vil udløse 800€ i gevinst. Sandsynligheden for, at du vinder, er 1/17 = 0,58 = 5,8 %. Sandsynligheden for, at Sunderland ikke vinder er tallet mellem, at Chelsea vinder (0,83) og uafgjort (0,15). Det betyder, at sandsynligheden for, at Sunderland ikke vinder, er 0,83 + 0,15 = 0,98 = 98 %.

Sætter vi det ind i formlen, ser det sådan ud:

(0,058 x € 800) – (0,98 x € 50) = - € 26.

Derfor er den forventede værdi negativ (€ 2,6) og du kan forvente et tab, hvis du satser på, at Sunderland vinder med de odds i længden.

Hvad kan vi lære af dette?

Vi kan lære, at nøglen til succes ikke er afhængig af individuelle kampe, som stort set handler om held eller uheld. Det er i stedet vigtigt at finde bets, der har en positiv forventet værdi for at vinde i længden. At finde bets med positiv forventet værdi garanterer ikke succes, når du spiller på individuelle kampe. Men i længden vil det øge dine chancer for at vinde betydeligt.

Vi kan lære, at nøglen til succes ikke er afhængig af individuelle kampe, som stort set handler om held eller uheld

Du skal tænke over, om dit spil er afhængigt af held, eller om dine bets afhænger af dine kompetencer. Ved at kigge på hvor ofte du slår oddsene, kan du vurdere, om din betting baserer sig på held eller evner. Betting handler ikke om, hvem du tror, der vil vinde; det handler om, hvor sandsynligt du mener, noget er vs. de odds, der bliver tilbudt.